Vælg den rigtige bundmaling – det betaler sig
Få en dybere indsigt i hvordan du vælger den bedste bundmaling. Det er mange ting du bør overveje inden du træffer beslutningen, da du kan opnå forskellige fordele.
Hvad er bundmaling, og hvorfor er det vigtigt?
Bundmaling er en beskyttende coating, der påføres på bunden af din båd for at forhindre vækst af organismer som alger, svampe og skaldyr. Disse organismer kan forårsage skade og nedsætte din båds ydeevne.
Mange vælger at få en professionel til at klare opgaven specielt hvis båden er over 26 fod. Vi kan hjælpe dig her.
Men lad os gennemgå de forskellige typer, så du kan vælge den rigtige.
Sådan vælger du den rigtige maling
Først og fremmest skal vi finde frem til den rigtige bundmaling. Valget afhænger af flere faktorer, herunder bådens materiale, det vand den bruges i, og hvor ofte den er i brug.
Giftig eller ikke giftig bundmaling
Kort sagt kan bundmaling opdeles i to hovedkategorier: Maling med biocider og maling uden biocider. Biocider er giftige stoffer, der holder de invaderende organismer i havet væk.
Kobber er det mest anvendte aktive stof, hvor nogle produkter på markedet anvender zink eller en blanding af begge dele.
Maling uden biocider er sjældent effektivt nok til både, der ligger i havet. Af denne grund er det tilladt at bruge maling med biocider for både, der befinder sig i saltvand. Denne maling er den, du typisk vil støde på i din lokale marinebutik fx Marinelageret.
Hvis din båd derimod primært bliver brugt i ferskvand, eller kun bruges en begrænset mængde tid i vandet, kan du anvende bundmaling uden biocider. I visse tilfælde er det ikke kun et valg, men et krav.
Det ligger lidt i forklaringen, men bundmaling uden biocider er markant bedre for miljøet og kræver færre forholdsregler at arbejde med.
Forbud og påbud for bundmaling
Det er Miljøstyrelsen, som udsteder de generelle regler for bundmaling. Reglerne bliver løbende reguleret, og derfor er det en god ide at holde dig opdateret.
De vigtigste regler er, at maling med biocider er forbudt, når:
- Båden sejler i ferskvand
- Båden vejer under 200 kg (joller)
Selvpolerende bundmaling
Selvpolerende bundmaling, også kendt som selvslibende eller ablative bundmaling, er designet til at nedslibe sig selv over tid. Processen foregår gradvist, når båden er i bevægelse i vandet.
Det betyder, at du ikke behøver at slibe bunden hvert år, inden du påfører ny maling, men måske kun hvert 5.-10. år. En grundig vask med blød børste og ferskvand eller en let højtryksrensning vil som regel være nok.
Selvpolerende bundmaling er baseret på en matrix af biocider og polymere bindemidler. Når båden bevæger sig gennem vandet, nedbrydes det yderste lag af malingen langsomt. Det betyder, at det yderste lag altid har en frisk forsyning af biocider, der kan forhindre de invaderende organisme i at sætte sig fast på bådens overflade.
Denne type maling er specielt effektiv til både, der bruges regelmæssigt, da den konstante bevægelse hjælper til at fremme nedbrydningsprocessen. Hvis du sejler meget lidt, er der også risiko for begroning, da friske aktivstoffer ikke bliver eksponeret. Er dette tilfældet, skal du vælge en anden form for bundmaling.
Populære selvpolerende produkter:
Hård bundmaling
Hård bundmaling, bliver bindemidlet ikke opløst, når de aktive stoffer frigives. Dette efterlader en celleformet struktur, der skal slibes af, før man kan male bunden igen.
En af de største fordele ved hård bundmaling er dens høje resistens over for mekanisk slid. Denne maling er derfor at foretrække til hurtiggående motorbåde og både, der transporteres på trailer eller trækkes op på land, når de ikke er i brug. Ydermere kan overfladen slibes til en ekstremt glat finish, hvilket kapsejlere sætter stor pris på.
Populære produkter:
Blød bundmaling
Blød bundmaling er typisk valget for træbåde eller glasfiberbåde. Aktive stoffer i malingen, der hindrer begroning, opløses sammen med det meste af bindemidlet, hvilket resulterer i en gradvis erosion af bundmalingen.
Det er vigtigt at notere, at blød bundmaling ikke umiddelbart kan påføres ovenpå hård eller selvpolerende maling, og vice versa, uden at bunden først bliver slebet eller skrabet og behandlet. Det er derfor vigtigt at gennemgå påføringsvejledningen for det specifikke produkt.
Populært produkt:
Vores anbefaling
Der findes en masse undtagelser, når det kommer til at vælge den rette bundmaling. Men dette er vores tommelfingerregel, når vi rådgiver vores kunder:
- Sejlbåde og motorbåde, der sejler under 20 knob.
- Brug selvpolerende bundmaling
- Kan bruges i ferskvand* og saltvand
- Hurtige motorbåde og kapsejlere, der vil have maksimal fart
- Brug en hård bundmaling
- Kan bruges i ferskvand* og saltvand
- Træbåd
- Brug en blød bundmaling
- Kan bruges i ferskvand* og saltvand
*Husk at læs Miljøstyrelsens regler om forbud og påbud for bundmaling
Kan det betale sig
Det kan klart betale sig at vælge den rigtige bundmaling. På den lange bane vil du spare en masse penge på vedligeholdelse, brændstof og motorbelastning. Det er selvfølgelig en stor investering i både tid og økonomi at bundmale din båd selv.
Du kan spare arbejdstiden væk, som ofte er den dyre post, ved at gøre det selv, men i det fleste tilfælde, kan det godt betale sig at få en professionel til det.
Sidst men ikke mindst, så står din båd altså ikke i samme værdi, hvis du skal sælge og den nye ejer skal til at fikse opgaven.
Hos Oceanready hjælper vi både med at male, klargøre og polere din båd. Ring eller skriv til os og få et gratis og uforpligtende tilbud.